Muizen
Muizen knagen aan etensvoorraden, maar ook aan kabels en isolatiemateriaal. Ze kunnen ziekten overbrengen en je huis vervuilen met uitwerpselen en urine. Draag daarom altijd handschoenen als je muizen of hun uitwerpselen aanraakt, of was je handen heel goed. Spits- en veldmuizen kunnen namelijk via hun uitwerpselen infecties overbrengen op de mens.
Zijn er muizen in huis?
Soms kun je horen dat er muizen in huis zijn. Maar je kunt het ook zien aan muizenkeutels en aangevreten voedselverpakkingen. De keutels van een halve centimeter herken je aan de langwerpige, spitse vorm en de donkere kleur. Een paar muizen kunnen makkelijk een plaag worden, doordat ze zich zo snel voortplanten.
Soorten muizen
Huismuizen
De naam zegt het al: de huismuis komt het vaakst voor in huis. Dit diertje leeft het liefst boven plafonds, maar komt ook voor in kelders, kruipruimtes en spouwmuren. Huismuizen zijn vooral ’s nachts actief.
Huismuizen hebben een slanke bouw, spitse kop, grote oren, kraalogen en een lange dunne staart. Volwassen exemplaren hebben een lichaamslengte van ± 7-10 cm en een gewicht tussen 15-30 gram. Vrouwtjes van 2-12 maanden zijn geslachtsrijp en hebben zo’n 6-10 worpen. De draagtijd is 3 weken en de nestgrootte is gemiddeld 5-6 jongen. De levensduur van de huismuis is ca. 1 jaar.
Spitsmuizen
De spitsmuis is geen knaagdier en beschermd. Uit de familie van de spitsmuis mag alleen de huisspitsmuis in gebouwen en op erven bestreden worden, maar niet met gif. Ze zijn herkenbaar aan de grotere uitwerpselen en maken schrille, hoge geluiden.
Ze hebben een andere vorm van de kop (spitse snuit) en gebit. De rug is meestal rossig grijs tot grijsbruin, soms donker, de buik is lichter. De schedel is smal en spits (bijna kegelvormig) toelopend, zonder jukbeenderen en de snuit steekt ver uit voor de sikkelvormige snijtanden. De lichaamslengte ligt tussen de 5 en 9 centimeter voor volwassen exemplaren. De staart is behaard en de lengte ligt tussen de 3 en 5 centimeter. De vacht is sterk glanzend en bij mannetjes is de muskusklier aan de zijkant vaak zichtbaar.
De spitsmuis is geen knaagdier en is net als de bosmuis beschermd. Uit de familie van de spitsmuis mag alleen de huisspitsmuis in gebouwen en op erven bestreden worden, maar niet met gif. Ze zijn herkenbaar aan de grotere uitwerpselen en maken schrille, hoge geluiden.
Tips tegen muizenoverlast
- Maak brede spleten en kieren dicht, dan komen muizen moeilijker binnen.
- Berg voedsel op in goed afgesloten, metalen of hard plastic bussen en dozen.
- Katten kunnen muizenoverlast tegengaan, maar zijn geen garantie dat muizen jouw huis niet binnenkomen.
- Muizenvallen zijn milieu- en diervriendelijker dan muizengif.
Meer informatie
Wanneer u als particulier overlast van muizen heeft meldt u dit aan de gemeente. Geef uw melding online door of telefonisch via 14 0522. Een medewerker neemt contact met u op voor beoordeling van de situatie en geeft u advies en/of gaat over tot bestrijding.
- Tips over milieuvriendelijk bestrijden van plagen www.milieucentraal.nl
- Meer informatie website Kennis- en adviescentrum Dierplagen