Ontwerp-Warmteplan Oosterboer

Samen met de inwoners van Oosterboer heeft de gemeente Meppel een warmteplan gemaakt voor de wijk. De gemeente Meppel wil in 2040 CO2-neutraal zijn. Alle inwoners en bedrijven gebruiken dan alleen energie uit duurzame bronnen. Aardgasvrij dus. In dit plan staat stap voor stap beschreven hoe inwoners huizen en gebouwen in Oosterboer duurzaam kunnen verwarmen.

Inspraak

Het college van Burgemeester en Wethouders (B&W) heeft het warmteplan Oosterboer vrijgegeven voor inspraak. Het warmteplan is ontstaan door veel inbreng van inwoners. De wijk ging zelf ook aan de slag voor het warmteplan. Zo organiseerde Duurzaam Oosterboer informatieavonden over warmtepompen. Op deze manier kreeg de gemeente ook een goed beeld hoe inwoners aankijken tegen de warmtetransitie.

Het ontwerp-Warmteplan ligt van 24 oktober tot 5 december 2024 klaar om in te zien. Download het document (PDF). U kunt het ook inzien bij de receptie van het stadhuis.

Goed isoleren

In Oosterboer zijn veel huizen nog niet goed genoeg geïsoleerd om op een duurzame manier te verwarmen. Daarom zet dit warmteplan in op goed isoleren. Gemeente Meppel stimuleert de komende jaren de energiebesparing, door bijvoorbeeld inzet van de Meppeler energiecoaches, het Fixteam Drenthe en de SlimWonenApp. Wanneer een woning al voldoende is geïsoleerd, is de overstap naar een volledig elektrische warmtepomp mogelijk. Een hybride warmtepomp is ook mogelijk zonder isolatie.

Duurzame gemeentegebouwen

Zelf zette de gemeente ook een aantal belangrijke stappen in verduurzaming van haar eigen gebouwen in de wijk. Zo is gymzaal Oosterboer sinds dit jaar van het gas af en is ook Sportzaal Oosterboer bij Het Erf grotendeels gasloos. Volgens planning verduurzaamt de gemeente in 2026 de Boerhoorn. 

Verkenning warmtenet

Voor een deel van de Veldenbuurt en Verzetsbuurt is het draagvlak voor een warmtenet verkend. Een warmtenet is een oplossing waarbij meerdere huizen via dezelfde warmtebron verwarmd worden. Op dit moment zijn er nog te veel onzekerheden, ook bij bewoners, om met een warmtenet door te gaan en blijft de individuele overstap over. “Het komende jaar willen we met bewoners uit beide buurten hier nader over in gesprek ” vertelt wethouder Jeannet Bos. “We nemen de tijd om zorgvuldig tot een keuze te komen over het wel of niet aanleggen van een warmtenet. Ondertussen kunnen inwoners gewoon individueel of samen met de buren door met het verder verduurzamen van de woning,” benadrukt Bos. 

Reacties

U kunt tot 5 december 2024 een officiële reactie (zienswijze) geven op het plan. Dat kan schriftelijk door een brief te sturen aan het college van B&W, Grote Oever 26, 7941 BJ Meppel. Of per e-mail naar postbus@meppel.nl. Wilt u liever mondeling uw reactie geven? Maak dan een afspraak via 14 0522.