Zelf aan de slag

Wilt u nu al uw woning aardgasvrij maken? Ga dan aan de slag met de geen-spijt-maatregelen.

Stappen om uw gasverbruik te minderen 

U wilt nu aan de slag om uw woning aardgasvrij te maken? Of in ieder geval stappen nemen om uw gasverbruik te verminderen? U hoeft niet te wachten op het warmteplan per wijk. Ga dan aan de slag met de geen-spijt-maatregelen. Hieronder geven we een aantal voorbeeld van deze maatregelen. Het ligt aan uw woning welke maatregelen voor u interessant zijn. Bekijk ook het webinar 'Aardgasvrij verwarmen'  (link naar Youtube) van het Drents Energieloket. welke alternatieven zijn er voor aardgas? En wat zijn de voor- en nadelen en kosten? 

Monumentale woning

Heeft u een monumentale woning? Bekijk dan het stappenplan op de website monumenten.nl (link externe website). 

Stappenplan 

Volg onderstaand stappenplan om aan de slag te gaan. De geen-spijt-maatregelen willen we als gemeente zoveel mogelijk aanmoedigen. Het is belangrijk dat iedereen mee kan in de warmtetransitie.

Geen-spijt-maatregelen

  • Radiatorfolie voorkomt dat radiatorwarmte naar buiten lekt wanneer uw buitenmuren niet of slecht geïsoleerd zijn. 
  • Dicht kieren door het aanbrengen van tochtstrips en een brievenbusborstel. Zo blijft de warmte binnen en de kou buiten. Let er wel op dat u uw woning blijft ventileren om een gezond binnenklimaat te houden. 
  • Door (onjuist) ventileren gaat veel warmte verloren. Als een woning goed geïsoleerd is en de kieren gedicht zijn, dan is goede ventilatie erg belangrijk. Zelfregelende roosters en een CO2-gestuurde ventilatiebox kunnen bijdragen aan gezonde en prettige ventilatie
  • Uw cv waterzijdig (laten) inregelen. Een goede installateur kan u helpen uw cv-ketel waterzijdig in te stellen. Hierdoor kan uw cv minder gas verbruiken.
  • Isoleer uw woning. Of en hoe u uw woning kunt isoleren, ligt aan het type woning. HR++ glas en triple glas isoleren veel beter dan enkel glas of gewoon dubbel glas. 
  • Plaats zonnepanelen en/of zonnecollectoren. Door zelf stroom op te wekken, kunt u besparen op uw energierekening. 
  • Kook voortaan op inductie

Stap 1. Verzamel gegevens over uw woning

  • Kijk op de website www.verbeterjehuis.nl van Milieu Centraal om antwoord te krijgen op vragen als: hoe begin je met verduurzamen, wat kost het en wat levert het op en hoeveel subsidie kan ik krijgen?
  • Neem contact op met een energie-initiatief in uw wijk.
  • Kijk of u mee kunt doen aan acties in de wijk, zoals een warmtescan.
  • Controleer uw woning op beschermde diersoorten. Verdiep u vooraf in het natuurvriendelijk isoleren en de planning volgens de natuurkalender. Informatie vind u op: www.natuurvriendelijkisoleren.nl/woningeigenaar. Meer informatie vindt u in deze factsheet: vogels, vleermuizen en tips.

Stap 2. Win onafhankelijk advies in

  • Via het Drents Energieloket (DEL). Zij kunnen u helpen bij het maken van een stappenplan of bij het geven van meer informatie over het aardgasvrij maken van uw woning. 
  • Schakel een Meppeler energiecoach in om u te helpen met energiebesparing in uw woning. Of u nu een huurwoning heeft of een eigen woning bezit. Wij vinden het belangrijk dat iedereen mee kan in de warmtetransitie. Kleine aanpassingen kunnen tot wel € 100,- per jaar besparen op uw energierekening. 

Stap 3: Zoek partijen voor de uitvoering

  • Vraag bij het Drents Energieloket om namen van goedgekwalificeerde partijen.
  • Vraag na of deze partijen het natuurvriendelijk isoleren toepassen.

Subsidies en regelingen

Voor informatie over subsidies en andere financiële regelingen om uw woning te verduurzamen, kunt u terecht op de website van het Drents Energieloket. Zij geven kosteloos, onafhankelijk advies.

Natuurvriendelijk isoleren en SMP

Bij het isoleren van uw woning bent u verplicht om rekening te houden met beschermde dieren. Voordat u aan de slag kunt, is er onderzoek en mogelijk een vergunning flora en fauna nodig. U kunt nu nog dat onderzoek zelf laten doen, maar dat kost tijd en geld. 
Om het woningeigenaren makkelijker te maken, werkt de gemeente Meppel aan een soortenmanagementplan (SMP). In het SMP wordt de populatie en het leefgebied van beschermde soorten in woningen beschreven. Daarnaast staat in dit plan op welke manier deze dieren beschermd moeten worden. Vanuit de gemeente kunnen we daarna voor de woongebieden een vergunning aanvragen. U hoeft dan zelf geen onderzoek te doen. 
Het is in 2025 nog niet mogelijk om een SMP-vergunning aan te vragen. 

Pre-SMP

In de tussentijd willen we in de gemeente Meppel gebruikmaken van een pre-soortenmanagementplan (pre-SMP). We krijgen dan een tijdelijke vergunning, waardoor woningeigenaren al op korte termijn kunnen isoleren. Deze tijdelijke vergunning verwachten we halverwege 2025. Het is vanaf dan niet meer nodig om zelf per woning onderzoek te laten doen en een vergunning aan te vragen. Dat scheelt veel tijd en geld. Een kleiner gedeelte van de woningen in Meppel kan zelfs nu al zonder onderzoek isoleren. Dat kan onder de Landelijke aanpak natuurvriendelijk isoleren. Uw isolatiebedrijf kan voor u nagaan of dat ook bij uw woning al kan. In al deze gevallen (landelijke aanpak, pre-SMP en SMP) is het nodig dat u natuurvriendelijk isoleert. Vraag dit dus altijd aan uw isolatiebedrijf. 
Op www.natuurvriendelijkisoleren.nl vindt u isolatiebedrijven en meer informatie.