Windenergie in Meppel
In de Regionale Energiestrategie (RES) voor de regio Drenthe staat dat het streven is om in 2030 een kwart van het energiegebruik in Drenthe op te wekken door grootschalige zonne- en windenergie. De gemeente Meppel heeft besloten om in 2030 ook elektriciteit op te wekken met windenergie.
Mogelijk geschikte locatie Meppel
Vorig jaar is het omgevingsprogramma Noord IV vastgesteld. Hierin staat dat de gemeente zich gaat inzetten op het ontwikkelen van een bedrijventerrein, in combinatie met opwekken van windenergie en wateropgaven. Het gebied Noord IV is nog steeds een mogelijk geschikte locatie voor windenergie. We gaan we dit gebied nu zorgvuldig verder onderzoeken en hierover met inwoners en andere belanghebbenden in gesprek.
Ontwerp omgevingsvisie
Windenergie is ook een onderwerp in de omgevingsvisie. Op dit moment loopt de ontwikkeling van de ontwerp omgevingsvisie. Hierin is tot 2040 vastgelegd wat de plannen in de gemeente Meppel zijn voor de leefomgeving. Bijvoorbeeld de kansrijke gebieden voor het plaatsen van windturbines staan erin vermeld. Deze mogelijke gebieden zijn Noord IV, ten noorden van Nijeveen en langs rijksweg A32. Op dit moment wordt er met name gekeken naar Noord IV. Het is voor de andere gebieden, genoemd in de omgevingsvisie, op dit moment onduidelijk of de ontwikkeling verder wordt opgepakt. Klik hier om de ontwerp omgevingsvisie te lezen.
Samen werken aan windenergie
Werken aan windenergie doen we niet alleen. Ook buurgemeenten hebben een opgave voor windenergie. Ontwikkelingen in de buurt van grensgebieden kunnen gevolgen hebben voor andere gemeenten en omwonenden. Daarom gaan de gemeenten De Wolden, Meppel, Steenwijkerland, Westerveld en de Provincie Drenthe samenwerken. Het doel hiervan is om samen te verkennen waar de opwek van windenergie mogelijk is. De wethouders van de gemeenten en de gedeputeerde van de Provincie tekenden een samenwerkingsovereenkomst.
In gesprek
Het plaatsen van windmolens is een ingewikkelde opgave en roept vragen op. Wat betekent de komst van windmolens voor inwoners? Waar komen ze eigenlijk en hoeveel zijn het er? Hoe worden de lusten en lasten verdeeld? Waarover kunnen inwoners meepraten? En wat gebeurt er als windmolens aan de gemeentegrens worden geplaatst? Veel is nog onduidelijk.
De gemeenten en provincie willen samen duidelijke afspraken maken over participatie, lokaal eigendom en ruimtelijke procedures. We gaan in gesprek met inwoners, maatschappelijke organisaties en andere belanghebbenden over zorgen en kansen rondom de windverkenning. Met inwoners wordt ook besproken hoe zij verder betrokken willen worden. Daarom organiseren wij binnenkort bijeenkomsten.
Wat zijn de kansrijke gebieden in de andere gemeenten?
• In de gemeente De Wolden is het gebied ten noorden van Ruinerwold aangewezen als kansrijk gebied.
• Gemeente Steenwijkerland doet mee omdat zij meerdere kansrijke gebieden hebben, waaronder een gebied op de grens met Meppel en een gebied op de grens met Westerveld.
• In de gemeente Westerveld is geen kansrijk gebied vastgesteld, maar eventuele plaatsing in het grensgebied heeft wel impact op de inwoners en ondernemers van Westerveld.
Rol van de provincie Drenthe
De Drentse en Overijsselse overheden werken vanuit de Regionale Energie Strategie (RES) aan het opwekken van duurzame energie. De provincie Drenthe heeft zich ook gecommitteerd aan de RES-opgave en wil graag dat de plannen van grensgemeenten goed passen in Drenthe. De provincie Drenthe heeft nu voornamelijk een ondersteunende rol waarin zij het samenwerken en de dialoog met belanghebbende partijen stimuleren.