Riool verstopping
Is uw riool verstopt of functioneert het niet goed? Ga eerst na waar de verstopping zit om te weten wie u moet bellen.
Een verstopt riool
Het riool raakt soms verstopt. Dit kan bij u thuis gebeuren of bij u in de straat. Het toilet trekt niet door, de gootsteen loopt niet leeg of het douchewater blijft in de bak staan. Ook de pompen van de rioolgemalen en zuiveringsinstallaties raken soms verstopt. Een verstopping zorgt voor nare geurtjes, viezigheid en overlast. En het kan schadelijk zijn voor uw gezondheid.
Wat te doen bij een verstopt riool
Is uw riool in huis verstopt? Probeer dan een zuignapoplosser. Heeft u het idee dat de verstopping verderop in het riool zit op uw erf of op gemeentegrond? Bel dan de gemeente via telefoonnummer 14 0522. Wij kunnen u helpen de verstopping op te sporen. Zit de verstopping op uw erf, dan brengen we de kosten in rekening.
Bewoner/eigenaar zelf verantwoordelijk
U bent altijd zelf verantwoordelijk als het om een verstopping gaat, bijvoorbeeld een ophoping van wc-papier. Ook bij een technisch probleem op uw eigen grond bent u zelf verantwoordelijk, zoals bij een kapotte of verzakte buis. U bent namelijk verantwoordelijk voor het gebruik van de rioolleiding vanaf de erfgrens (uw woning) tot aan het hoofdriool (gemeentegrond). De gemeente vergoedt geen kosten.
Gemeente verantwoordelijk
De gemeente is verantwoordelijk als het gaat om een technisch probleem in de rioolleiding op gemeentegrond. Bijvoorbeeld bij een kapotte of verzakte buis of ingegroeide boomwortels. Bel hiervoor de gemeente 14 0522. Dit nummer is 24 uur per dag en 7 dagen in de week bereikbaar. De gemeente lost dit gratis voor u op.
Hoe werkt het riool in onze gemeente
In onze gemeente zijn de meeste huizen aangesloten op een gescheiden riool. Het afvalwater in de wc, gootsteen, douche, wasmachine en cv-ketel komt in het openbare riool. Via buizen en pompen stroomt het water naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Hier zuiveren ze het water. Regenwater stroomt via dakgoten en putten ook het riool in, maar dan in een aparte buis. Deze buis loopt naar oppervlaktewater (sloten, grachten etc.) Een straatkolk is alleen bedoeld voor regenwater. Zo voorkomen we vervuiling van sloten en grachten en dus het milieu. Bekijk ook eens de youtube video van meester Sander over de werking van het riool in onze gemeente.
In onze gemeente is op een aantal plekken het riool gemend, denk aan het centrum van Meppel. In Berggierslanden werken we met een infiltratie riool.
Meer informatie
Komt u er niet uit? Neem contact op met de gemeente via telefoon 14 0522 of maak online een melding aan via het meldingenformulier.