Openbare laadpaal aanvragen

Elektrische auto’s dragen bij aan het groener, schoner en slimmer maken van onze gemeente. Daarom werken we mee aan het vinden van geschikte locaties voor laadpalen. Als inwoner kunt u kosteloos een laadpaal in de openbare ruimte aanvragen.

Voorwaarden aanvraag openbaar laadpunt 

  • U woont in de gemeente of u werkt hier minimaal 28 uur per week 
  • U gebruikt of gaat een elektrische (of hybride) auto gebruiken die minimaal 45 km elektrisch kan rijden 
  • U heeft geen eigen oprit en parkeert uw elektrische auto op een openbare parkeerplek 
  • Binnen loopafstand (ongeveer 250 meter) van uw woon- of werkadres is nog geen openbaar laadpunt aanwezig. Of het laadpunt is vaak bezet.  

Hoe het werkt

  • Vraag een laadpaal aan op de website www.laadpaalnodig.nl.
  • De aanbieder van publieke laadpalen beoordeelt uw aanvraag en legt deze voor aan de gemeente 
  • De gemeente toetst de aanvraag aan haar beleid
  • Wanneer uw verzoek is goedgekeurd regelen we het reserveren van het parkeervak voor elektrische voertuigen met een verkeersbesluit. Dit is wettelijk verplicht 
  • Het is voor belanghebbenden mogelijk om binnen 6 weken bezwaar te maken op het genomen besluit 
  • Als er geen bezwaren zijn of de bezwaren zijn niet gegrond verklaard voeren we de plaatsing van de laadpaal uit  

Kosten 

Het aanvragen en laten plaatsen van een publieke laadpaal is gratis. 

Laden 

De prijs die je als elektrisch rijder betaalt aan de paal (het laadtarief) verschilt per aanbieder, laadpunt en per laadpasverstrekker. De gemeente werkt in periode 2023 tot en met 2026 samen met de laadpaal aanbieder Equans.  Meer informatie en de tarieven leest u op de website laad-elektrisch.nl .  In onze gemeente staan ook openbare laadpalen van Allego en Park ’n Charge. 

Laadpas 

Met de laadpas van Tap Electric kunt u laden zonder extra opslag per laadtransatie. Vraag uw laadpas aan via www.tapelectric.nl.

Goed om te weten 

Vanaf het moment van aanvragen duurt het ongeveer 4 maanden voordat de laadpaal is geplaatst. Bij bezwaren soms wat langer. Bij de laadpaal reserveren we minimaal 1 parkeervak voor het laden. De laadpaal is voor algemeen gebruik. Ook buurtbewoners en bezoekers kunnen deze gebruiken. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk elektrische rijders gebruik maken van de publieke laadpalen. Als het nodig is plaatsen we laadpalen bij.  

Eigen laadpunt 

Als u kunt parkeren op eigen terrein kunt u een laadpunt op uw eigen oprit of parkeerplaats plaatsen. Dit is vergunningsvrij (tot 1 meter hoogte) en hoeft u niet te melden bij de gemeente. Dit kan ook op het terrein van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Dit regelt u zelf met een leverancier/installateur van laadpalen en in afstemming met de VVE. Meer informatie over de nieuwe regels die (gaan) gelden voor vastgoedeigenaren en VVE’s leest u op de website van de RVO.

Let op: Voorzieningen vanuit de huisaansluiting over, door of onder openbaar gebied zijn niet toegestaan! 

Ambitie 2040 

De gemeente wil Meppel naar 2040 veranderen tot een stad waarin duurzame mobiliteit gewoon is. Met een dekkend en toegankelijk netwerk van laadpunten maken we het voor inwoners makkelijker om een duurzame keuze als elektrische rijden te maken. Meer informatie of een vraag? Neem contact met ons op.