Gemeente Meppel maakt keuzes voor de toekomst

Vanaf 2026 krijgen gemeenten in Nederland minder financiële middelen van de Rijksoverheid voor hun taken. Ook Gemeente Meppel moet zich hierop voorbereiden. Het gemeentebestuur heeft daarom besloten om een grondige takendiscussie te voeren onder de naam ‘Kiezen voor de Toekomst’. In de komende maanden onderzoekt gemeente Meppel welke gemeentelijke taken essentieel blijven en welke mogelijk worden aangepast of verminderd. Dit heeft als doel om zo het gemeentelijke huishoudboekje op de lange termijn in balans te houden.

Keuzes voor de toekomst

De gemeenteraad, als gekozen vertegenwoordiger van de inwoners van Meppel, zal uiteindelijk de keuzes maken. Deze beslissing is niet eenvoudig. De gemeente voert een breed scala aan taken uit, van wegenonderhoud en zorg tot cultuur, sport en duurzaamheid. Hoe deze taken onderling te vergelijken en af te wegen, is een grote uitdaging. Daarom start de discussie met het verzamelen van informatie en het vaststellen van gezamenlijke vertrekpunten voor de afwegingen. Alle relevante gegevens worden in maart 2025 aan de gemeenteraad gepresenteerd, zodat in april een gefundeerd eerste oordeel kan worden gegeven. Op basis hiervan stelt het college van burgemeester en wethouders een integraal voorstel op, dat in juli 2025 aan de gemeenteraad wordt voorgelegd tijdens de behandeling van de perspectiefnota 2026-2029.

Wat zijn de mogelijke gevolgen?

Hoewel de keuzes pas na de besluitvorming in juli 2025 concreet worden, is het mogelijk dat bestaande activiteiten worden aangepast, minder middelen ontvangen of zelfs stoppen. Daarnaast kunnen investeringen worden uitgesteld en kunnen er efficiencymaatregelen worden getroffen. Ook het verhogen van inkomsten behoort tot de mogelijkheden. Bepaalde wettelijk verplichte taken blijven altijd gehandhaafd.

De gemeente begrijpt dat de gemaakte keuzes invloed zullen hebben op inwoners en bedrijven. Meppel wil breed gedragen keuzes met zo min mogelijke negatieve impact en waar mogelijk zelfs positieve maatschappelijke waarde. Dit vereist keuzes van de gemeenteraad en lenigheid van de ambtelijke organisatie. Gedwongen ontslagen zijn hierbij niet aan de orde. Wel kunnen rollen en taken voor medewerkers veranderen.