In 14 stappen naar een nieuwe burgemeester

Op 19 juni 2024 is voormalig burgemeester Korteland eervol ontslagen en benoemd als burgemeester in de gemeente Almelo. Sinds dat moment neemt burgemeester Bijl de positie waar. Hij doet dit zolang de zoektocht naar een nieuwe kroonbenoemde burgemeester voor de gemeente Meppel bezig is. Om een nieuwe burgemeester te vinden zijn er 14 stappen te zetten.

Om een nieuwe burgemeester te vinden zijn 14 stappen te zetten. Er is een profiel opgesteld, een vertrouwenscommissie is ingesteld en zij voeren gesprekken met meerdere kandidaten. Het resultaat van de 14 stappen is een nieuwe burgemeester van Meppel in het voorjaar van 2025.

Update 18 september 2024: Wij zijn nu bij stap 4. Vacature

1. Profiel

De gemeenteraad stelt een profiel op voor de nieuwe burgemeester. Daarin staat wat de belangrijkste wensen, vaardigheden en eigenschappen zijn voor de uitvoering van deze functie. Het gaat dan bijvoorbeeld over de stijl van leiding geven, communiceren en beslissen.

Ruim 600 inwoners reageerden via een enquête op vragen over wat zij belangrijk vinden voor de nieuwe burgemeester. Deelnemers die de enquête invulden, vinden het onder meer belangrijk dat de burgemeester oog heeft voor uitdagingen van de toekomst, meer een burgermoeder of – vader is en een enthousiaste aanvoerder is. Deze informatie is meegenomen bij de opstelling van het functieprofiel.

2. Vertrouwenscommissie

De gemeenteraad stelt uit zijn midden een vertrouwenscommissie in. Op maandag 9 september heeft de gemeenteraad hierover vergaderd. De vertrouwenscommissie bestaat uit alle fractievoorzitters. De secretaris van de commissie is griffier Wytze Spoelstra, plaatsvervangend griffier Denise Tielenburg-Runhart is plaatsvervangend secretaris. Wethouder Klaas de Vries en gemeentesecretaris Sander Kastelein nemen deel als adviseurs aan de vertrouwenscommissie.

Via meppel.bestuurlijkeinformatie.nl kunt u het besluit lezen.

De vertrouwenscommissie doet het voorbereidende werk voor de profielschets, voert de sollicitatiegesprekken en doet de uiteindelijke aanbeveling.

3. Commissaris van de Koning

Op 9 september heeft de gemeenteraad het profiel voor de nieuwe burgemeester besproken met Jetta Klijnsma, de commissaris van de Koning in Drenthe. De raad stelde unaniem de profielschets vast. De vergadering is hier terug te kijken. De profielschets is te downloaden op meppel.bestuurlijkeinformatie.nl

4. Vacature

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) stelt de vacature open op advies van de commissaris van de Koning. De vacature is op dinsdag 10 september gepubliceerd in de Staatscourant. Kandidaten kunnen tot en met woensdag 2 oktober solliciteren. Alle informatie om te solliciteren is te vinden op de website van de provincie Drenthe provincie.drenthe.nl.

5. Sollicitatie

De sollicitant schrijft een brief. De brieven worden gestuurd aan de commissaris van de Koning.

6. Kandidaten

De commissaris van de Koning vraagt justitiële antecedenten op van de sollicitanten. Vervolgens selecteert de commissaris de kandidaten die in haar ogen benoembaar zijn.

7. Selectie

De commissaris van de Koning overlegt met de vertrouwenscommissie van de gemeente over haar selectie en stelt daarna de uiteindelijke selectie vast.

8. Sollicitatiegesprekken

De vertrouwenscommissie voert sollicitatiegesprekken met alle geselecteerde kandidaten.

9. Advies

De vertrouwenscommissie brengt advies uit aan de gemeenteraad. Daarbij noemt de vertrouwenscommissie welke twee kandidaten voor benoeming in aanmerking komen. De gemeenteraad bespreekt het advies van de vertrouwenscommissie.

10. Aanbeveling

De gemeenteraad stelt de aanbeveling vast met daarop de namen van de twee beste kandidaten. De kandidaat die bovenaan staat moet volgens de gemeenteraad de nieuwe burgemeester worden.

11. Naar de minister

De aanbeveling wordt met het advies van de commissaris van de Koning naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gestuurd.

12. Screening

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties laat de als eerste aanbevolen kandidaat screenen. Dat betekent dat er naslag wordt gedaan naar de betreffende persoon door de AIVD en dat er een fiscaal onderzoek plaatsvindt. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties spreekt met de kandidaat en draagt de kandidaat daarna voor benoeming voor aan de koning. De Koning benoemt de burgemeester bij Koninklijk Besluit.

13. Koninklijk Besluit

Benoeming vindt plaats bij Koninklijk Besluit en wordt bekend gemaakt met een persbericht. De doorlooptijd van de procedure is ongeveer acht maanden.

14. Beëdiging

De commissaris van de Koning beëdigt de burgemeester in de gemeente.